باتوجه به هزینههایی که مصرف دخانیات به سلامت و اقتصاد فرد و جامعه تحمیل میکند، پیشبینی برنامههایی در جهت کنترل مصرف آن ضروری میباشد. استفاده از سیاستهای قیمتی از طریق ابزار مالیاتی از آن جمله است. اما در مورد کالاهای اعتیادآور مانند دخانیات، و در مورد تأثیر این سیاستها، تردیدهایی وجود دارد. لذا لازم است با تخمین تابع تقاضای دخانیات و کششهای مربوطه، اثرات سیاستهای قیمتی و مالیاتی مورد بررسی قرار گیرد. مدل سیستمی تقاضای تقریباً ایدهآل (AIDS) یکی از بهترین مدلهای موجود میباشد که در این تحقیق بهکار رفتهاست. دادههای لازم نیز از اطلاعات هزینه و درآمد خانوارهای شهری ایران طی سالهای 1393-1380 استخراج شدهاست. بر اساس نتایج مدلهای برآوردی، دخانیات از نظر قیمتی کالایی کمکشش بوده و بهنظر میرسد استفاده از ابزارهای قیمتی (مالیات) به لحاظ مصرفی اثر کاهشی چندانی ندارد.
Bahram S, Mohsen H, Sajjad F D, Ghaharaman A. The Effect of Price (Tax) Policies on Smoking Consumption. tax research. 2019; 25 (36) URL: http://taxjournal.ir/article-1-1325-fa.html
سحابی بهرام، حسنی محسن، فرجی دیزجی سجاد، عبدلی قهرمان. بررسی اثر سیاستهای قیمتی (مالیاتی) بر مصرف دخانیات. پژوهشنامه مالیات . 1397; 25 (36)