- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
دوره 18، شماره 8 - ( 1389 )                   جلد 18 شماره 8 صفحات 80-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Seyednoorani S M R, Totonchi Maleki S. An Investigation on challenges and obstacles for implementation of value Added Tax (VAT) Law in lran (A Case study of Gold and Jewelry bussiness activists). J Tax Res 2010; 18 (8) :49-80
URL: http://taxjournal.ir/article-1-115-fa.html
سید‌نورانی سید محمدرضا، توتونچی‌ملکی سعید. بررسی برخی از چالش‌ها و موانع اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در ایران (مطالعه موردی فعالان صنف طلا و جواهر). پژوهشنامه مالیات. 1389; 18 (8) :49-80

URL: http://taxjournal.ir/article-1-115-fa.html


1- دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی ، nourani@atu.ac.ir
2- پژوهشگر ارشد گروه بخش‌عمومی دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی
چکیده:   (10954 مشاهده)
قانون مالیات بر ارزش افزوده یکی از قوانین مهم اقتصادی است. تجربه موفق کشورهای اجراکننده این قانون نشان دهنده آن است که اجرای کامل این قانون می‌تواند بسیاری از اهداف سه گانه نظام مالیاتی (تخصیص، باز توزیعی و تامین منابع مالی مورد نیاز دولت) در مالیات‌های غیرمستقیم را پوشش دهد. گسترده بودن پایه مالیاتی، مصرفی بودن پایه مالیاتی، پایین بودن هزینه‌های شناسایی و وصول مالیات‌ها و انتقال بار مالیاتی به مصرف‌کننده نهایی در اغلب موارد از ویژگی‌های برجسته این نوع از مالیات‌ها است. پس از تدوین و تصویب این قانون، اجرای آن از اول مهرماه سال 1387 آغازشد. در همان روزهای اول، اجرای قانون مذکور با برخی از چالش‌ها، مقاومت‌ها و دغدغه‌ها از سوی فعالان اقتصادی مواجه گردید. این اتفاقات و برخی از موارد دیگر در نهایت منجر به تغییر در نحوه اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده شد. در این مقاله سعی شده است ضمن بیان عملکرد نظام مالیاتی و ضرورت اصلاح آن، مختصری از فرآیند تصویب و اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، برخی از چالش‌های اجرایی قانون مذکور به صورت مطالعه موردی در رابطه با فعالان صنف طلا، جواهر و نقره مورد بررسی قرار گیرد. فرضیه‌های بررسی شده در این مقاله به ترتیب زیر بوده که در هر مورد استدلال‌های مورد نظر ارائه شده است. فرضیه‌های بررسی شده در این مقاله به ترتیب زیر بوده که در هر مورد استدلال‌های مورد نظر ارائه شده است.
• نبود زمینه‌ها، امکانات و زیر ساخت‌های اجرایی قانون در اقتصاد ایران مانع از گسترش اجرای کامل قانون مالیات بر ارزش افزوده در رابطه با اصناف شده است.
• بی توجه به موضوع معاملات معاوضه‌ای برخی از کالاها و خدمات (طلا و جواهر) با ویژگی‌های خاص و نحوه معاملات آن‌ها که منجر به عدم تمکین برخی از فعالان نسبت به قانون مالیات بر ارزش افزوده شده است.
• عدم آموزش مودیان و فعالان اقتصادی یا بی‌اطلاعی و کم‌اطلاعی آن‌ها از جزییات اجرایی قانون مالیات بر ارزش افزوده، منجر به بروز برخی مقاومت‌ها از طرف مودیان در رابطه با اجرای این قانون شده است. پس از تشریح و تبیین فرضیه‌های یاد شده، در بخش جمع‌بندی و پیشنهادات سیاستی برخی از راهکارهای عملیاتی برای رفع چالش‌ها و موانع یاد شده ارائه شده است.
متن کامل [PDF 680 kb]   (6391 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1388/11/1 | پذیرش: 1389/1/18 | انتشار: 1392/12/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


./files/site1/images/%D8%B3%D9%85%DB%8C%D9%85_%D9%86%D9%88%D8%B1.pngبازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه مالیات می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Tax Research

Designed & Developed by : Yektaweb