۳ نتیجه برای سهامداران نهادی
داریوش فروغی، منوچهر میرزایی، امیر رسائیان،
دوره ۲۰، شماره ۱۳ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
پرداخت مالیات منجر به کاهش سود و وجوه نقد باقیمانده برای سایر ذینفعان شرکت از جمله سهامداران میشود. از این رو به طور طبیعی این انگیزه وجود دارد تا شرکت و سهامداران آن اقداماتی را جهت فرار از پرداخت مالیات انجام دهند. استراتژیهای مؤثر جهت فرار از مالیات، مستلزم استفاده از یک سیستم گزارشگری پیچیده و مبهم است. این موضوع زمینه را برای اقدامات فرصتطلبانه مدیران فراهم میکند تا در راستای منافع شخصی خود از افشای اخبار منفی خودداری کرده و آنها را در داخل شرکت پنهان کنند. هنگامی که این توده اطلاعات منفی وارد بازار میشود به سقوط قیمت سهام میانجامد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه بین فرار مالیاتی و ریسک سقوط آتی قیمت سهام در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به این منظور دو فرضیه اصلی و سه فرضیه فرعی تدوین شده و به منظور آزمون این فرضیهها، نمونهای از بین شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۸ انتخاب گردید. جهت آزمون فرضیهها نیز از روش رگرسیون لجستیک و مدل دادههای ترکیبی استفاده شده است.
فرزین رضایی، آزاد عظیمی،
دوره ۲۳، شماره ۲۵ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده
هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه بین ساز و کارهای حاکمیت شرکتی و مدیریت مالیاتی در شرکتهای تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است . به منظور آزمون فرضیهها، ۸۰ شرکت طی سال های ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۰ انتخاب گردید. جهت آزمون فرضیهها نیز از مدل دادههای ترکیبی استفاده شد . نتایج نشان داد که: ۱) بین میزان مالکیت سهامداران نهادی و متغیرهای نرخ مؤثر مالیات نقدی بلندمدت و نرخ موثر مالیات تعهدی بلندمدت رابطه معنادار و مستقیمی وجود دارد، اما بین میزان مالکیت سهامداران نهادی و متغیرهای نرخ مؤثر مالیات نقدی و نرخ مؤثر مالیات تعهدی رابطه معناداری مشاهده نشد. ۲) بین نقش دوگانۀ مدیر عامل و نرخ مؤثر مالیات نقدی نیز رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد، اما بین نقش دوگانه مدیر عامل و متغیرهای نرخ مؤثر مالیات نقدی بلندمدت، نرخ مؤثر مالیات تعهدی و نرخ مؤثر مالیات تعهدی بلندمدت رابطه معناداری مشاهده نشد. ۳) بین استقلال اعضای هیئت مدیره و متغیرهای نرخ مؤثر مالیات نقدی، نرخ مؤثر مالیات نقدی بلندمدت، نرخ مؤثر مالیات تعهدی و نرخ مؤثر مالیات تعهدی بلندمدت رابطه معناداری مشاهده نشد.
اکبر مستانه، عسگر پاک مرام،
دوره ۲۴، شماره ۳۱ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
پژوهش حاضر در پی بررسی نقش سهامداران نهادی در رابطه میان کیفیت افشا و اجتناب مالیاتی است. جهت عملیاتی کردن کیفیت افشا از رتبهبندی شرکتهای عضو بورس اوراق بهادار تهران توسط سازمان بورس اوراق بهادار تهران استفاده گردیده و همچنین در این تحقیق به پیروی از کار پلسکو (۲۰۰۴) و دسا و دارماپالا (۲۰۰۶، ۲۰۰۹) از تفاوت بین سود حسابداری (سود قبل از مالیات) و سود مشمول مالیات به عنوان معیار اجتناب از پرداخت مالیات و از اطلاعات صورت سود و زیان برای تخمین سود مشمول مالیات استفاده شده است. نهایتاً برای سهامداران نهادی دو سطح در نظر گرفته شده است؛ سطح بالا و سطح پایین. سهامدارانی که بیش از۵۰ درصد سهام را دارند سطح بالا و سهامداران کمتر از۵۰ درصد سطح پایین میباشند. در این پژوهش، تعداد ۱۰۰ شرکت در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای ۱۳۹۲-۱۳۸۵ بررسی شده است. روش پژوهش از نوع همبستگی و علّی پس رویدادی و روش آزمون فرضیهها، آزمون همبستگی و رگرسیون خطی چندمتغیره و آزمون تفاوت میانگینهای دو جامعه مستقل است. برای آزمون فرضیهها از نرم افزارهای Eviews۷و SPSS۱۶ استفاده شده است. یافتههای پژوهش نشان میدهد که در شرکتهای با اجتناب مالیاتی، کیفیت افشاء کمتر از سایر شرکتها میباشد و سهامداران نهادی بر رابطه بین کیفیت افشا و اجتناب مالیاتی تاثیر آماری معناداری ندارد. همچنین، در شرکتهای دارای سطح سهامداری نهادی بالا بین کیفیت افشا و اجتناب مالیاتی رابطه منفی و به لحاظ آماری معناداری وجود دارد و در شرکتهای دارای سطح سهامداری نهادی پایین بین کیفیت افشا و اجتناب مالیاتی رابطه آماری معناداری مشاهده نمیشود.