- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای معافیت مالیات

بهروز باقری، رضا امیدی پور، علیرضا امین خاکی ،
دوره ۲۲، شماره ۲۳ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده

  در کشورهای مختلف، دولت­ها با انگیزه­های متفاوتی اقدام به اعطای معافیت و مشوق­های مالیاتی می نمایند. در کشور ایران، یکی از این مشوق­ها معافیت موضوع ماده ۱۴۳ق.م.م است که در ابتدا بر اساس قانون مالیات­های مستقیم مصوب سال ۱۳۴۵، برای تشویق شرکت­ها جهت پیوستن به بورس اوراق بهادار تهران اعطا گردیدکه تاکنون نیز ادامه داشته است. اما در حال حاضر این سوال مطرح می شود که با وجود رونق فعلی بازارهای مالی در ایران و نیز انگیزۀ شرکت­ها به منظور استفاده از سایر مزایای عضویت در بازارهای مالی، آیا همچنان نیاز به اعطای چنین معافیتی وجود دارد یا خیر. از این رو تحقیق حاضر با بررسی اطلاعات ۱۰۲ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره ۹ ساله (از سال ۸۲ تا ۹۰) و با استفاده از روش اقتصادسنجی مبتنی بر داده­های تابلویی، موضوع مذکور را مورد بررسی قرار داده است. نتایج تحقیق نشان می­دهد که بین میزان معافیت موضوع ماده ۱۴۳ ق.م.م و بازده سهام شرکت­های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری وجود ندارد. به عبارت دیگر در حال حاضر استفاده از معافیت مالیاتی ماده مذکور، انگیزۀ اصلی شرکت­ها برای پیوستن به بورس اوراق بهادار تلقی نمی­شود.


مهنوش عبداله میلانی، علی نصیری اقدم، پریسا مهاجری، مریم آریان نژاد،
دوره ۲۵، شماره ۳۳ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

نظام مالیات بر ارزش‌افزوده، نظام مالیاتی مدرنی است که می‌تواند نقش مهمی را در اصلاح نظام مالیاتی ایفا نماید و منابع مالی مورد نیاز دولت را برای انجام وظایف گسترده‌اش فراهم کند. اما ماهیت تنازلی بودن این نوع مالیات‌ سبب شده تا دولت در راستای دستیابی به یکی از اهداف مهم که همانا کاهش نابرابری و توزیع عادلانه درآمد است، با مانع جدی مواجه شود. به منظور تخفیف اثر تنازلی بودن مالیات‌ها، به­طور کلی دو اقدام اساسی قابل شناسایی است: نخست، اعطای معافیت به آن دسته از کالاهایی که سهم زیادی در سبد بودجه خانوارهای کم‌درآمد دارند، و دوم، طراحی یک نظام مالیاتی با نرخ‌های چندگانه که در آن، کالاهای ضروری با نرخ پایین‌تر و کالاهای لوکسِ مورد استفاده طبقات بالای درآمدی با نرخ‌های بالاتر مشمول مالیات شوند. راهکار دوم، ضمن پیچیده نمودن سیستم مالیاتی، هزینه‌های تمکین و اجرا را بالا می‌برد و به همین دلیل، در ایران راهکار نخست مدّ نظر است. در مقاله حاضر، بر آنیم که با استفاده از آمارهای هزینه-درآمد خانوار (به تفکیک شهری و روستایی) طی سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ و با به­کارگیری جدول داده-ستانده به منظور بهبود دقت محاسبات، این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم که اعطای معافیت‌ها، چه تأثیری بر تنازلی بودن مالیات بر ارزش‌افزوده داشته است. یافتۀ اصلی مطالعه حاکی از آن است که معافیت‌ها، شدت تنازلی بودن را کاهش داده‌اند.
حمیدرضا صداقت جو، فاطمه صراف، علی نجفی مقدم، محسن حمیدیان،
دوره ۲۹، شماره ۵۰ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده

یکی از مهم‌ترین منابع درآمدی دولت‌ها در بیشتر کشورهای جهان اخذ مالیات است و به عنوان یک ابزار سیاستی در اختیار دولتمردان قرار دارد. مدیران مالیاتی هر کشور از مالیات بر سود سپرده‌های بانکی به عنوان یک ابزار برای مدیریت نقدینگی استفاده می‌نمایند. هدف از این پژوهش بررسی و مقایسه دو راهبرد اخذ و معافیت مالیات از سود سپرده‌های بانکی است. پرسشنامه تحلیل سوآت برای دو حالت اخذ و معافیت مالیات تنظیم و در اختیار ده طیف از نقش‌آفرینان و خبرگان قرار گرفت (در کل ۱۰۴۱ نفر). امتیاز دهی براساس مقیاس لیکرت انجام و رتبه‌بندی تحلیل سوآت بر اساس میانگین و وزن نسبی انجام شد. نتایج نشان داد که برای اخذ مالیات از سود سپرده‌های بانکی مهمترین ضعف و تهدید به ترتیب کاهش تمایل مردم به سپرده‌گذاری در بانک‌ها و افزایش سرمایه‌گذاری در واحدهای غیرمولد مانند سرمایه‌گذاری در ارز، کالا و سکه هستند. برای معافیت مالیاتی مهم‌ترین ضعف­ها و تهدیدها به ترتیب کاهش هزینه تمام شده پول برای بانک‌ها، کاهش عرضه نیروی کار اشخاص و افزایش میل نهایی به مصرف تائید شد. نتایج نشان داد که در کل راهبرد مدیریتی اخذ مالیات از سود سپرده‌های بانکی در کل جامعه آماری تهاجمی است و برای حالت معافیت مالیاتی تدافعی است.

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه مالیات می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Tax Research

Designed & Developed by : Yektaweb