Ghodrati H, Doustdar E. An Investigation and a Model of Rental Valuation for Business Properties in Tehran City Tax Affairs Organization. J Tax Res 2009; 17 (6) :93-114
URL:
http://taxjournal.ir/article-1-133-fa.html
1- استاد یار دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشان
2- دانشجوی کارشناسی ارشد حسابداری
چکیده: (7992 مشاهده)
تحقیق پیش رو پیرامون بررسی ارزشیابی اجاری املاک تجاری است. طبق قوانین مالیاتی ایران ارزشیابی اجاری املاک باید توسط کمیسیون تقویم صورت گیرد که این کمیسیون با تقسیم شهر تهران به 162 بلوک و تخصیص ارزش مشخص ، برای هر متر مربع از این بلوک ها به این مهم دست یافته است.
این پژوهش در صدد تعیین ملاک ها و عوامل مؤثر بر ارزش اجاری املاک تجاری و ارائه مدلی مناسب جهت ارزشیابی می باشد؛ سپس این فرضیه که روش سازمان مالیاتی برای محاسبه ارزش اجاری ناکارآمد است مورد آزمون قرار گرفته و مدل پیشنهادی با روش سازمان مالیاتی مقایسه می شود .
جامعه آماری این تحقیق تمام واحدهای تجاری شهر تهران است که به صورت قانونی در حال فعالیت هستند. جهت تعیین ملاک های تأثیرگذار بر ارزش اجاری پس از چند مصاحبه اکتشافی و مطالعه تحقیقات گذشته 16 ملاک به عنوان ملاک های احتمالی تأثیرگذار بر ارزش اجاری انتخاب شدند. سپس با استفاده از طراحی پرسشنامه ای که توسط کارشناسان اداره مالیاتی شهر تهران تکمیل شد، 9 ملاک به عنوان مهمترین این عوامل تعیین شدند.
برای طراحی مدل پس از انتخاب 383 نمونه ، 9 معیار تعیین شده،در نمونه ها اندازه گیری شدند. پس از محاسبه ضریب همبستگی اسپیرمن و کندال در سطح معناداری 0/01 ، 6 ملاک انتخاب و سپس با استفاده از رگرسیون خطی چندگانه و روش STEPWISE مدل پیشنهادی طراحی و اعتبارسنجی شد . در مرحله بعد ارزش های اجاری تخمینی با استفاده از مدل بدست آمد و سپس روش سازمان برای بدست آوردن ارزش اجاری واحدهای تجاری توصیف و این ارزش ها محاسبه شدند. در ادامه به مقایسه ارزش های بدست آمده از روش سازمان و مدل با ارزش های واقعی پرداخته شد. مرحله پایانی پژوهش را استفاده از آزمون فرض نسبت موفقیت در جامعه ، و آزمون فرض مقایسه نسبت موفقیت در دو جامعه آماری برای آزمون فرضیات تحقیق تشکیل میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1388/2/13 | پذیرش: 1388/6/30 | انتشار: 1392/12/23