- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
دوره 35، شماره 61 - ( 1403 )                   جلد 35 شماره 61 صفحات 132-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

mehrabiyan M, Khodamipour A, Pourheydari O. Investigating the effect of attitude, risk aversion and loss aversion of tax payers on tax compliance considering the moderating role of personality type (case study of tax payers of Kerman city). J Tax Res 2024; 35 (61) :87-132
URL: http://taxjournal.ir/article-1-2377-fa.html
محرابیان منصور، خدامی پور احمد، پورحیدری امید. بررسی تاثیر نگرش، ریسک گریزی و زیان گریزی مؤدیان بر تمکین مالیاتی با در نظر گرفتن نقش تعدیلگری تیپ شخصیتی(مطالعه موردی مؤدیان مالیاتی شهر کرمان). پژوهشنامه مالیات. 1403; 35 (61) :87-132

URL: http://taxjournal.ir/article-1-2377-fa.html


1- ، mehrabm89@yahoo.com
چکیده:   (331 مشاهده)
هدف این پژوهش بررسی تأثیر نگرش مؤدیان بر تمکین مالیاتی آنها است. با شناخت و درک عوامل مؤثر در تصمیم‌گیری مؤدیان مالیاتی می‌توان با آموزشها و تکنیک‌هایی و حتی اصلاح قوانین و مقررات و فرایندهای مالیاتی به افزایش تمکین مالیاتی و به‌تبع آن افزایش درآمد مالیاتی کمک کرد. این پژوهش از نوع کاربردی و توصیفی - پیمایشی است و از منظر بعد زمانی جزء پژوهش‌های مقطعی هست که در سال شمسی 1401(سال مالیاتی 1400) انجام‌شده است. جامعه ‌آماری این پژوهش را مدیران مالی و حسابداران و مؤدیان مالیاتی مشاغل و شرکت‌هایی که در استان کرمان موظف به ارائه اظهارنامه مالیاتی هستند را تشکیل می‌دهد. از آنجا ‌که جامعه ‌آماری این پژوهش نامحدود فرض شده است، به‌‌منظور تعیین مقدار نمونه از فرمول کوکران برای جامعه نامحدود استفاده گردید و حجم نمونه 384 نفر برآورد شد و داده‌ها از طریق پرسش‌نامه‌ جمع‌آوری گردید.
نتایج پژوهش نشان می‌دهد نگرش مؤدیان مالیاتی نسبت به پیچیدگی سیستم مالیاتی با تمکین مالیاتی دارای رابطه‌ای معکوس و معنادار است و  پیچیدگی سیستم مالیاتی باعث تمکین کمتر مؤدی می‌گردد و همچنین نگرش مؤدیان نسبت به رسیدگی و جرائم مالیاتی رابطه مستقیم و معناداری با تمکین مالیاتی دارد، به این معنا که اگر این نگرش در مؤدیان به وجود آید که احتمال کشف تقلب آنها کم است و یا میزان جرائم مالیاتی آنها در صورت کشف پایین است، تمکین مالیاتی آنها کمتر می‌گردد. همچنین نتایج نشان داد نگرش شخصی مؤدیان نسبت به مالیات، رابطه مستقیم و معناداری با تمکین مالیاتی دارد و هرچه مؤدیان نگرش شخصی مثبتتری نسبت به پرداخت مالیات داشته باشند و آن را وظیفه اخلاقی خود، کمکی به دولت برای انجام کارهای ارزشمند و به‌طور کلی پرداخت مالیات را کار درستی بدانند، میزان تمکین مالیاتی آنها بیشتر است. همچنین بر اساس نتایج پژوهش، رابطه ریسک‌گریزی و زیان گریزی با تمکین مالیاتی مستقیم و معنادار است. در خصوص نقش تعدیلگری تیپ شخصیت  مؤدیان، نتایج بیانگر تأثیر معنادار برخی از تیپ‌های شخصیت بر روی روابط بین نگرش مؤدیان، ریسک‌گریزی و زیان گریزی با تمکین مالیاتی است.

 
متن کامل [PDF 810 kb]   (28 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریتی
دریافت: 1403/2/25 | پذیرش: 1403/3/10 | انتشار: 1403/2/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


./files/site1/images/%D8%B3%D9%85%DB%8C%D9%85_%D9%86%D9%88%D8%B1.pngبازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشنامه مالیات می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Tax Research

Designed & Developed by : Yektaweb